Har du en kollega, som har brug for alkoholbehandling?

10. februar 2022 Slået fra Af ad-mi-nist
Har du en kollega, som har brug for alkoholbehandling?

Et alkoholmisbrug er desværre mere almindeligt end mange lige tror. Der findes næsten minimum en person med alkoholproblem eller misbrug i en hver dansk familie og i enhver større dansk virksomhed.

Hvorfor kan jeg ikke kontrollere drikkeriet?

Vi starter tidligt med at drikke i Danmark og stort set alle unge danskere har haft deres debut med alkohol når de er 15 år og mange af dem drikker meget mere end det anbefalet. Mange af de unge oplever også at blive presset til at drikke mere end de egentlig har lyst til.

Her er 7 gode råd og anbefalinger fra sundhedsstyrelsen:

 

  1. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred
  2. Drik ikke alkohol for sundheds skyld
  3. Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd
  4. Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker mere end 14/21 om ugen
  5. Stop før 6 genstande ved samme lejlighed
  6. Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol foren sikkerheds skyld
  7. Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol

 

Særligt for børn og unge:

 

  • Børn og unge under 16 år anbefales ikke at drikke alkohol
  • Unge mellem 16 og 18 år anbefales at drikke mindst muligt og stoppe før 5 genstande ved samme lejlighed.

 

I en undersøgelse fra alkohol og samfund spurgte man ind til dette og ang. rusdrikkeri, svarede 77% af de adspurgte gymnasieelever at de havde drukket over fem genstande ved samme lejlighed, inden for de seneste 30 dage

 

Mange vil derfor få brug for alkoholbehandling senere i livet

Med denne drikkekultur blandt de unge i Danmark er det nok meget naturligt at rigtig mange får problemer med alkohol senere i livet og en undersøgelse Alkoholstatistik 2015 viser at blandt mænd i 35 og 54-års alderen i Danmark skyldes hver tredje dødsfald alkohol. Men det behøver ikke at ende der!

Det sværeste for langt de fleste er at indrømme at de har et alkoholproblem eller et alkoholmisbrug. Det er desværre stadig meget tabubelagt at tale om alkohol derhjemme, med vennerne og blandt kollegaerne. Men for dem som formår at være ærlige og få hjælp, vil det være muligt at komme ud af misbrug og få livet tilbage igen.

Alkoholbehandling udenfor normal arbejdstid

Som virksomhed bør man have en god og sund alkoholpolitik, som hjælper til at kollegaer der mister kontrollen over alkohol, kan få professionel hjælp gennem samtaler, alkoholbehandling og terapi. Det vil også som udgangspunkt være en økonomisk fordel for virksomheden. Der er behandlingsgaranti i Danmark, men det er dog begrænset hvor meget hjælp man få hvis man er en ressourcestærk person (har et arbejde, egen bolig). Men fordi man har et arbejde, kan man altså sagtens have brug for mere end en samtale her og der.

Derfor vil det ofte være en fordel for en virksomhed at vælge en privat behandling til de ansatte og der findes mange muligheder angående betaling. Hvis man som virksomhed har en alkoholpolitik, er en alkoholbehandling skattefri for virksomheden, men også for den ansatte hvis man som virksomhed laver en ordning med den ansatte over lønnen.

Fordelen ved privat behandling er også at man kan bo hjemme og arbejde mens man er i behandling hvilket er en fordel for begge parter.

Se her hvordan du kan få hjælp i dag.