Skab en nichevirksomhed omkring insekt-opdræt
24. august 2021Hvis du har en iværksætter i maven, er der flere veje at gå. Mange har kæmpestore ambitioner, og det er der intet i vejen med. Men hvis ambitionerne er urealistiske, kan det føre til nederlag og bristede drømme.
Der er dog også en mere ydmyg vej at gå, hvor man starter i garagen og lader tingene vokse i den takt, det nu er muligt. Sådan er mange af de helt store virksomheder startet op.
Chancen for succes øges, hvis du finder en niche, hvor konkurrencen ikke er så stor. Det kan kræve lidt fantasi at ”opfinde” en niche, for det ligger næsten i ordet, at det er noget, der ligger lidt udenfor normalen. Et eksempel kunne f.eks. være noget så alternativt som opdræt af foder-insekter. Her kan du nemt starte i det små og bygge forretningen langsomt op
Hvad er foderinsekter?
Ved foderinsekter forstås normalt levende insekter, som bruges til foder. Ud over zoologiske haver og dyreparker er der rigtig mange privatpersoner, der holder eksotiske kæledyr, som har brug for levende foderinsekter. De mest oplagte kæledyr eller hobbydyr er fugle og fisk, men der er også et stigende hold af krybdyr og padder, som konsumerer store mængder insekter.
Hvilke insekter kan man opdrætte?
Der er mange muligheder og sværhedsgrader, så første step må nok altid være at researche og finde dine egne ben. Måske har du nogle insekt-forbrugere i dit netværk, og så kan et udgangspunkt måske være at starte en produktion af den type insekter, de kunne være villige til at aftage.
Men der er nogle klassikere, som nok er værd at se nærmere på:
Kæmpe melorme
Kæmpemelormene er en klassiker inden for foderinsekter. Og de er forholdsvis nemme at opdrætte. Der er en god guide her: https://insektorama.dk/opdraet-avl-kaempe-melorm-zophobas-morio/
Du kan læse dig til meget, men du kommer nok ikke uden om at prøve tingene af i praksis. Fordelen ved kæmpe melormene er, at de er nemme at arbejde med, men du skal alligevel regne med en del timer til håndtering.
Græshopper
Af en eller anden grund er græshopper et af de insekter, som mange forbrugere tænker på som noget af det første, når talen falder på foderinsekter. Derfor er græshopper ret nemme af afsætte, og stykprisen er også ganske udmærket.
Til gengæld er de drønsvære at opdrætte. Bl.a. skal de fodres med frisk græs flere gange om dagen, så det kræver næsten adgang til en græsmark, hvis det skal skaleres op.
Kakerlakker
Der findes flere forskellige arter af populære kakerlakker til foderbrug, men den mest brugte er nok dubia kakerlakken. Den er også ret nem at afsætte, og sælges til relativt høje priser.
Desværre vokser de meget langsomt, så der skal en vis portion tålmodighed til, før produktionen for alvor ruller. En anden ulempe er, at opstartsomkostningerne kan være betydelige ved indkøb af de første avlsdyr (der skal mange til).
Almindelige melorme
Det absolut nemmeste at gå til er de almindelige melorme. Det er en stor fordel, men samtidig også en ulempe. Sagen er nemlig, at mange allerede producerer netop dette insekt, så konkurrencen er hård og salgspriserne lave.
Samtidig er melorme ret arbejds-intensive, så det er nok ikke her, guldet ligger begravet.
Start i det små
Fordelen ved en lille nichevirksomhed som f.eks. insektopdræt er, at det kan startes småt op. Du kan sysle med det i fritiden, og det kræver kun et par reoler i kælderen (til en start). Herfra kan du så gradvist bygge op, efterhånden som kunderne landes og du lærer markedet at kende.
Held og lykke med projektet, uanset hvilken niche du vælger.